كشور را فدای 5 درصد مردم نكنیم / نظام بانكی كنونی؛ مانع جدی تولید
به گزارش ایكنا از فارس، ششمین نشست از سلسله نشستهای تخصصی جهش با حضور مدیران استان فارس با محوریت بررسی و تحلیل چالشهای تولید و موانع تحقق شعار سال در استان بعدازظهر امروز، 10 تیرماه در قرارگاه شهید احمدیروشن بسیج دانشجویی فارس برگزار شد.
جمالی رازقی، رئیس اتاق بازرگانی فارس در این نشست با تأكید بر اهمیت توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری گفت: قریب 10 سال است كه معظمله همواره بر رسیدگی به مسائل اقتصادی تأكید كردهاند اما متأسفانه در همه این مدت به این موضوع پاسخ درستی داده نشد و اینكه بسیج به این موضوع و آگاهیبخشی و گفتمانسازی و مطالبهگری آن ورود پیدا كرده است، بسیار خوب است و امیداریم منتج به نتیجه شود.
وی افزود: گاهی اوقات صحبتهای ما بر اساس آرمانگرایی است اما باید مسائل اقتصادی و نامگذاری كه مقام معظم رهبری فرمودند، نتایج ملموسی داشته باشد تا آن نتایج را مردم بتوانند در زندگی خود لمس كنند اما متأسفانه در این زمینه اقداماتی انجام نشده است و این مسئله جزو مطالبات بخش خصوصی هم هست.
منافع بخش خصوصی با منافع مردم گره خورده است
رازقی با تأكید بر اینكه منافع بخش خصوصی با منافع كلان مردم و معیشت و سطح درآمد آنها و از سوی دیگر با توفیقات نظام گره خورده است و از هم جدا نیستند، گفت: در سالهای ابتدای انقلاب بر اساس یكسری كج اندیشیها تولیدكننده را خونآشام و استثمارگر میدانستند و هنوز هم متأسفانه این فرهنگ در برخی از جاها جریان دارد ولی ورود بسیج به مسائل تولید قدم بسیار مباركی است و امیدواریم این حركتی كه آغاز شده تداوم پیدا كند و با پیگیریهای این قشر بتواند مؤثر واقع شود.
رئیس اتاق بازرگانی فارس به جملهای از شهید چمران مبنی بر اهمیت توجه به تخصص و تعهد در كنار هم به ارائه آماری از وضعیت رشد اقتصادی كشورمان پرداخت و گفت: رشد اقتصادی كشورمان در سال 97 نسبت به سال 96، پنج و چهاردهم درصد منفی، سال 98 نسبت به سال 97، شش و هفتم دهم درصد منفی و سال 99 در حالت خوش بینانه پیشبینی منهای 6 درصد را داریم كه اگر اینها را با هم جمع كنیم رقمی قریب 18 تا 19 درصد میشود یعنی طی این سه سال 19 درصد اقتصاد ما كوچكتر شده است و این مسئله دقیقاً به معیشت مردم باز میگردد.
وی بیان كرد: از سال 1390 تا پایان 98 رشد بخش صنعت ساخت کشور از 104 هزار میلیارد تومان به 93 هزار میلیارد تومان رسید و سرمایهگذاری در بخش ماشین آلات منفی است و كشور ما طی 29 سال گذشته کشور از تورم دارد رنج میبرد.
مشكلات كنونی تولید، مشكلات ساختاری است
رازقی بر اهمیت همكاری و مشاركت قوای سه گانه اعم از مجریه، مقننه و قضائیه برای رفع مشكلات تولید و اقتصاد كشور تأكید كرد و گفت: مشكلات كنونی تولید و اقتصاد كشور، مشكلات ساختاری است.
رئیس اتاق بازرگانی فارس با تصریح اینكه طبق اعلام نظر كارشناسان اقتصادی، با این نظام بانكی موجود نمیتوانیم رشد اقتصادی داشته باشیم زیرا نظام بانكداری ایران مبنی بر رباست كه ربا حتی در آموزههای دینی اسلام هم مطرود است، گفت: در دهه 50 قیمت نفت افزایش پیدا كرد و بدبختیهای كشور ما از همان زمان آغاز شد و طی آن دوران هر نقطه نظری كه كارشناسان اقتصادی به شاه میدادند شاه بر عكس آن عمل میكرد و نتیجه آن این شد كه اقتصاد كشورمان یك اقتصاد نفت محور شد و نفت را صادر میكنیم تا رفاه داشته باشیم.
وی اظهار كرد: یكی از اشكالات ساختار اقتصادی كشور این است كه چند درصد از وقت مجالس ما صرف زمان برای توزیع پول میگذرد تا اینكه این وقت صرف تولید ثروت بگذرد و همه این بگیر و ببندها در مجلس و لابیها سر توزیع پول است نه سر توزیع ثروت که در دولت هم همینطور است. چند درصد وقت دولت از هیئت دولت گرفته تا جلساتی که در سطح استانها و شهرستانها برگزار میشود، صرف این میشود که چگونه ثروت تولید کنیم مگر این مورد تأکید مقام معظم رهبری نیست.
لزوم تشكیل شعب ویژه حمایت از تولید و سرمایهگذاری در دستگاه قضا
رازقی با یادآوری اینكه مقام معظم رهبری بارها كلمه تولید ثروت را تكرار كردهاند اما چقدر بر روی آن وقت گذاشتهایم، گفت: در قوه قضائیه هم همینطور است یعنی آن زمانی كه بالاترین در اقتصادی را داریم، اصلاً نظام قضایی در جهت حمایت از تولید و سرمایهگذاری شعب ویژه تشكیل دهد و باید همه قوا در این زمینه وارد عمل شوند.
رئیس اتاق بازرگانی فارس با بیان اینكه امروز اگر با دولتهای مختلف صحبت كنیم میگویند اگر ما تحریم نبودیم، مشكل اقتصادی نداشتیم، گفت: از سال 1368 یعنی شروع برنامه اول توسعه جمهوری اسلامی تا پایان سال 96 مجموع منابع ارزی مستقیم کشور که در آن نفت و گاز فروختیم یک هزار و 712 میلیارد دلار بود و درآمد مستقیم ارزی داشتیم که این 84 درصد مجموع درآمدهای ارزی کشور از سال 38 تا 96 بوده است و اگر به این عدد فروش نفت و گاز داخلی هم تبدیل به نرخ روز دلار کنیم، جمعاً كشور ما سه هزار و 203 میلیارد دلار نفت و گاز فروخته است که کمترین آن 228 میلیارد و 24 میلیون دلار مربوط به دوران دفاع مقدس است که جنگ چگونه اداره شد نسبت به این درآمد محدود ارزی.
وی با بیان اینكه از ابتدای دهه 50 كشور را از تولید و صادرات محوری به سمت رفاه محوری بردیم و حتی زمانی كه رژیم هم تغییر كرد، این مسیر تغییر نیافت و دولتها هم با گرایشهای سیاسی مختلف بر سر كار آمدند و باز هم مسیر تغییر نكرد، گفت: امروز آنچه که برایمان باقی مانده است یک نظام بانکی است که هیچ تناسب و تشابهی با نظام بانکی دنیا که ندارد هیچ، اسم آن را هم بانك اسلامی گذاشته و حتی بر روی برخی از بانكها اسم ائمه هم میگذارند و آن اتفاقی هم كه رخ میدهد پول الكترونیك چاپ میشود.
چرا به مردم نمیگوییم در جنگ اقتصادی هستیم
رازقی با تصریح اینكه رفاه محوری به جای تولیدمحوری و صادرات محوری تا به امروز هم ادامه دارد، گفت: چرا امروز به مردم نمیگوییم كه در جنگ اقتصادی هستیم و تنها میگوییم كه هیچ مشكلی نداریم و همه چیز فراهم است و فكر میكنیم كه میتوانیم قیمتها را دستوری كنترل كنیم.
رئیس اتاق بازرگانی فارس همچنین از افزایش نقدینگی در كشور انتقاد كرد و گفت: امروز میزان نقدینگی كشور به بیش از یک هزار و 650 هزار هزار میلیارد تومان رسیده است و برای اینکه ابعاد داستان را درک کنیم باید بدانیم كه در پایان دولت خاتمی این نقدینگی 64 هزار میلیارد تومان بود و به تدریج این مسئله سرعت پیدا کرده است به خصوص با توجه به تأسیس بانکهای خصوصی این مسئله تشدید یافت.
وی بیان كرد: امروز نظام بانكی كشورمان دارد سالانه حدود 450 هزار میلیارد تومان سود برای سپردهگذار شناسایی میکند و اگر کل سپردهگذاری کشور را یک نفر و کل تسهیلات گیرندگان را یک نفر و كل بانكها را یك بانك در نظر بگیریم، آن تسهیلات گیرندهای که دارد این تسهیلات را میگیرد حداكثر سالی 110 تا 120 میلیارد تومان کل سودش است و سئوال اینجاست كه مابقی این پول کجاست، یعنی نظام بانکی مابهالتفاوت آن را از کجا میآورد، اصلاً وجود خارجی ندارد و پول الكترونیكی میشود و این اگر بر روی سكه، ارز و بورس برود، بهمن میشود.
90 درصد سپردههای بانكی تنها مربوط به 5 درصد مردم است
رازقی با بیان اینكه 90 درصد این سپردههای بانكی تنها مربوط به 5 درصد مردم است، گفت: حتی كسانی كه نظام را قبول ندارند، بالاخره در این كشور كه به دنیا آمدهاند و نباید پای نابودی این كشور بایستند و چگونه یك كشور را فدای 5 درصد از مردم میكنیم.
رئیس اتاق بازرگانی فارس با طرح این سئوال كه باید بررسی كنیم ببینیم چه کسانی مخالف اصلاح سیستم نظام بانکی هستند، گفت: اصلاح نظام بانكی مورد تأكید مقام معظم رهبری بوده است و بانکی که به سمت بنگاهداری رفته است و فساد در اقتصاد کشور ایجاد کرده است، باید پیگیری شود.
اقتصاد كشور نیاز به جراحی عمیق توسط رهبری دارد
وی به برپایی دادگاههای قضایی برای مبارزه با فساد اشاره كرد و گفت: این فسادهایی كه دستگاه قضا آنها را پیگیری میكند حاصل چیست و این پولها از كجا میآیند. آنقدر این پول پرقدرت است که در تصمیمات مجلس تأثیر میگذارد و در تصمیمات مابقی اركان نظام هم تأثیر میگذارد لذا اقتصاد كشور نیاز به جراحی عمیق دارد و این جراحی عمیق هم یقیناً دردآور است و این كار هم از عهده مقام معظم رهبری بر میآید و هیچكس دیگری نمیتواند این كار را انجام دهد زیرا مجلس و دولت در ادوار مختلف نشان دادند كه این كار را نمیتوانند انجام دهند.
رازقی با یادآوری اینكه در این قضیه پای نظام در میان است، گفت: سالیان متمادی است كه بحث اصلاح نظام بانكی در دستور كار مجلس قرار دارد و اگر هم با فشار از مجلس بیرون بیاید، چه چیزی بیرون خواهد آمد یعنی این مسئله درست نخواهد شد زیرا لابیهای پرقدرتی وجود دارد كه مانع اصلاح هستند.
نظام بانكی كنونی عملاً مانع تولید است
رئیس اتاق بازرگانی فارس یادآور شد: اصلاح نظام بانکی در برنامه پنجم جمهوری اسلامی قرار داشت اما چرا تاكنون تحقق نیافته است زیرا لابیهای پرقدرتی که نفوذ کرده و فساد ایجاد کردند، مانع این كار شده و عملاً مانع تولید هستند.
وی اظهار كرد: در داستان 24 میلیارد دلار یا یه عبارتی 26 میلیارد دلار با ارز 4200 تومانی واردات داشتیم که گفتیم این كار غلط است، سئوال ما این بود کشوری که در آستانه تحریم است اینگونه منابع خود را به حراج نمیگذارد و باید ببیند چه چیزی را وارد كرده است و كدام كالا با ارز 4200 تومان به دست مردم رسید و كجا با مفسد برخورد كردیم.
رازقی با تأكید بر اینكه نظام بانكی كنونی پولی به تولید نمیدهد، گفت: این نظام بانكی حتی استانداردهای بانك مركزی را رعایت نمیكند. امروز در دادگاه طبری مشاهده میكنیم كه لابیهای قدرت تا كجا نفوذ كردند و این لابیها و كانونهای فساد باید در هم بشكنند.
تحریمها مانع اصلی نیستند
رئیس اتاق بازرگانی فارس به شرایط تحریم اشاره كرد و گفت: تحریمها بر روی تولید اثر دارد اما مانع اصلی نیستند. ما باید با دنیا ارتباط داشته باشیم ولی وابستگی خیر و اگر بتوانیم این كارها را انجام دهیم، میتوانیم شاهد رونق تولید باشیم.
وی با تصریح اینكه بیشترین آسیب را از فساد؛ تولید و صادرات كشور میبیند و مسبب فساد هم بخش خصوصی است، گفت: بخش خصوصی در آنجایی که قانون روزنه دارد یا پیچیدگی قوانین به گونهای است که میتواند قانون را دور بزند، دور میزند و مسئول دولتی هم کاسبی میکند.
انتهای پیام
آرشیو استانی سرویس خبری اقطاع نیوز
كشور را فدای 5 درصد مردم نكنیم / نظام بانكی كنونی؛ مانع جدی تولید
نمایش در سایت منبع
لينک کوتاه :